The Last Post

† 21-03-2021

 

De breuk in mijn Grote lichaamsslagader zet de rest van mijn leven dusdanig op losse schroeven dat ik ergens heb besloten in ieder geval een laatste tekst klaar te zetten. En daar begint meteen de twijfel, is het de last post of de lastpost …

Ik ben niet meer, al zal dat moeilijk te bevatten zijn. Ik ben me ervan bewust dat ik vaak behoorlijk aanwezig kon zijn maar ik heb ook geleerd mezelf daarin in te houden en het af en toe te misbruiken om de aandacht op te eisen. Als ieder mooi mens heb ik natuurlijk ook niet het patent op onschendbaarheid gehad.

Net als iedereen maakte ik mijn fouten. Maar dat is goed want daar groeit de mens en… de mensheid van. Maar leuker is het om te zien naar datgene wat kracht en goed geeft en daar onbaatzuchtig mee om te gaan. Natuurlijk had ik gehoopt dat ik ook dit keer weer bij de randjes weg kon komen, zoals ik al zo vaak heb geflikt, maar het feit dat dit er nu staat bewijst het tegendeel.

En dat brengt mij op de vraag, wat zou ik jullie nog mee willen geven? De ultieme wijsheid, het antwoord op de grote vraag? Ik heb veel tijd gehad om hierover na te denken, in de spectaculaire omgeving die de dood nabij heet.

Uiteindelijk leven we daar allemaal, dus kijk eens links en rechts naast je of je iemand wat verder kan helpen, want voor je het weet ben jij zelf aan de beurt. Het enige wat dan nog helpt is vrede in jezelf en met jezelf… Tja en een handig knutselaar die goed is met aorta en hartkleppen, een neurochirurg met verstand van lupus of een immunoloog die APS echt begrijpt…

Ik dank het team Symerski, Jansen en de rest die in 2016 voor de verlenging hebben gezorgd, natuurlijk mijn V’tjes, de professoren Vonk Noordegraaf en Voskuyl die zoveel moeite voor mij hebben gedaan, maar machteloos staan zonder het deskundige verpleegpersoneel, co artsen en andere ziekenhuismedewerkers, maar ook “mijn vereniging “, de NVLE die mij heeft geleerd heeft waar ik in goedde doen toe in staat was en me daartoe ook de mogelijkheid heeft gegeven.

De rest is geschiedenis. Waarvoor dank in het aandeel dat u daarin had!

 

 

50 Reacties

  1. Dankjewel Sander, voor jouw lessen en jouw entertainment! Mooi toch als je zoveel indrukken achterlaat ?. Jammer dat je de strijd verloren hebt, je hebt flink gestreden, een voorbeeld voor ons allemaal! Maar ook ben je nu een winnaar, de prijs is dat je nu eindelijk geen pijn meer hebt, je strijd gestreden is en rust hebt gevonden! Jij zult nog lang doorleven in onze gedachten.
   Rust zacht Sander! ???

   Voor degene die achter blijven;
   Mijn oprechte deelneming met het overlijden van Sander.
   Ik wens jullie veel kracht en liefde toe voor deze moeilijke tijd.

   Febe (medepatiente fb-groep)

 1. dag vriend.
  Ik ben een dankbaar mens dat je in mijn leven een rol speelde de afgelopen jaren.
  Met niemand kon ik onze humor delen, je stond altijd voor mij klaar, als vriend, steun en vraagbaak.
  Lieve Sander,
  Dank voor wie je was en wat je voor mij betekent heb.
  ? Simone

 2. Beroepsmatig kwam ik Sander geregeld tegen. Hij had altijd een vriendelijk woord klaar en was in voor een praatje.
  Nu blijft het stil.
  Gecondoleerd en veel sterkte toegewenst voor zijn familie en vrienden.

 3. Rust zacht lieve Sander. Je was volgens mij een rasoptimist en daarom kwam dit nieuws onverwacht binnen net. Dank voor je bijdrage aan de Lupus groep op Facebook. ??

 4. Rust in vrede
  Toen ik hoorde dat ik sle en aps had heb je me gebeld me alles uitgelegd en steun gegeven ik haalde veel kracht uit je verhalen en hoe sterk je iedere keer weer was
  rust maar uit nu
  Heel veel sterkte voor de nabestaanden
  Diny

 5. Sander, een bijzondere vechter tegen wil en en dank .
  Je hebt nu rust,Een diepe buiging voor jou en je naasten, deze wens ik heel veel sterkte

 6. Wij zijn er stil van.. Cokkie en ik wensen jou, Martijn en onze lieve Anna heel veel licht en kracht toe! Hugs Roelant en Cokkie Volkers

 7. Rust in vrede lieve Otterman,
  Je hebt zoveel goeds gedaan en veel mensen geholopen en geleerd.
  Ik zal jouw eeuwige optimisme missen, de herinneringen blijven.
  Ik wens Bernou, Joshua, Anna en Martijn veel sterkte toe de komende tijd.
  Annemarie

 8. Rust zacht Sander.
  Familie vrienden en nabestaanden gecondoleerd met het verlies en heel veel sterkte!

  Harry en Gea ten Berge

 9. Wat een verdrietig nieuws, en wat heb je gevochten voor een “normaal” leven, het is je helaas niet gegeven.
  Bernou en Joshua , Heel veel sterkte de komende tijd ????.

 10. Lieve Sander, rust zacht. Woorden schieten tekort. Als ik van iemand geleerd heb om om te gaan met beperkingen was jij het wel. Jou humor en optimisme was aanstekelijk. Je was een superfijne collega bestuurder. Kanjer, ik zal je missen.

  Bernou, Joshua, Anna en Martijn gecondoleerd met het verlies en heel veel sterkte.

  Margot

 11. Lieve Sander rust is je nu gegeven
  Ik denk dat het woord held voor jou van toepassing is!!
  Je was een bron van kracht en inspiratie voor veel mensen

 12. Rust zacht lieve Sander
  De familie gecondoleerd met dit grote verlies.
  Ik heb het genoegen gehad om Sander op een van de laatste bijeenkomsten van de NVLE te ontmoeten. Ik heb diep respect voor hem hoe hij met zijn ziekte omging. Hij heeft voor ons geknokt om onze ziekte onder de aandacht te brengen.
  Heel veel sterkte voor familie en vrienden

 13. Lieve Sander,

  Bedankt voor je positiviteit en kracht die je me hebt meegegeven. Zal het koesteren.
  Je mag nu rusten.

  Sterkte voor alle die jou lief had.

  Liefs, Joyce

 14. Een inspirerende optimist en bijzonder mens met een enorm doorzettingsvermogen, zo zal ik Sander herinneren.
  Bernou, familie en vrienden van Sander, heel veel sterkte!

 15. Rust zacht, moedige positieve Sander. Ik zal nog vaak aan je denken. ? En ik wil ook Bernou en familie en vrienden van Sander heel veel sterkte toewensen.
  De hemel heeft er een mooie ster bij.

 16. Wat een schok! Sander, je hebt mij geholpen toen ik het moeilijk had en ik heb heel veel waardering voor jou als mens.
  Heel mooi geschreven en een wijze les voor ons die je hebt achter gelaten.
  Veel sterkte voor allen die jou lief hebben.
  Bedankt voor wie je was.

 17. Ik ben blij dat ik jou heb mogen kennen. Je hebt enorm veel betekend voor mensen met APS en lupus. Je positiviteit, gedrevenheid en humor zullen mij altijd bij blijven. Je was een bijzonder mens. Nu kan je rusten in vrede.

 18. De winden waaien maar de zeilen blijven opgerold en in hun zak.
  Het boot ligt op of aan de kade.
  Een sterk zeiler heeft het andere sop moeten kiezen.
  Ik ben er verslagen van.
  Heel veel sterkte Bernou, joshua en verder Familie.

 19. Verdrietig nieuws. Ik heb een aantal jaren samengewerkt met Sander en hij was zo enthousiast en positief. Heel veel sterkte voor Bernou, familie en andere nabestaanden.

 20. Nooit meer samen geiten, blaten en bleren……
  Dat ga ik missen!!!
  Een mooie laatste reis kan ik je niet beloven in deze rare tijd.
  Misschien blijf je nog een beetje rondhangen voor je familie en speciaal voor Joshua en Bernou!!

 21. Wat een verdrietig nieuws. Als er iets op Sander van toepassing was dan is het wel optimisme en doorzettingsvermogen. Gecondoleerd en veel sterkte voor de nabestaanden.

 22. Woorden schieten tekort, ik wist niet wat ik las. Lieve Sander rust zacht. Heel veel sterkte voor familie vrienden en bekende. Je blijft voor altijd in mijn gedachte

 23. Wat een verdrietig nieuws en groot verlies. Wat heb je ons APS en SLE patiënten vaak van nuttige informatie en advies voorzien. Ik heb met veel plezier altijd je blogs gelezen. Lieve Sander, rust zacht. Ik zal een kaarsje ? voor je laten branden. Sterkte voor de nabestaanden.

 24. We hebben veel gelachen en gepraat.
  Samen in het begin APS aan het licht gezet bij de NVLE. Tijdens een bijeenkomst kwamen wij tot de conclusie dat APS en navigatie niet samen gaan…wat hebben we daar in de auto een lol om gehad. Je hebt gevochten en dat heeft je tot vandaag geleid….helaas houd het hier op….veel te jong….rust zacht lieve Sander…..
  Familie gecondoleerd….

 25. Nee hier schrik ik van ?.
  Bedankt voor alles en je informatie via nlve
  Heb hem 1x mogen ontmoeten in ons dorp en volgde hem via sociale media.

  Doe je Willem de groeten en neem een jonkie samen daar boven ❤

  Sterkte voor allen die hem lief hadden.

  Liefs Menlie

 26. Wat een verdrietig bericht.
  Ik zal je missen Sander, je hebt mij veel geleerd.
  Via je blog en de informatie over APS die je bij elkaar hebt gezocht.
  Met je optimisme en dat een mens ondanks of zelfs dankzij ziekte veel kan betekenen voor anderen. Dank daarvoor.
  Voor jou Bernou en voor de anderen die veel om Sander gaven: veel sterkte!

 27. Rust zacht lieve Sander, ik zal je positieve berichten met veel humor missen. Ik wens iedereen die jou lief had veel kracht toe in deze moeilijke en verdrietige tijd…liefs Candy

 28. Lieve Sander,

  Zoals je zelf al schreef, regelmatig was het kantje bord,maar toch wist je je altijd weer er uit te vechten.

  Daarom kwam dit nieuws toch onverwachts.

  Dank je wel voor altijd je optimisme en humor, man wat heb ik een groot respect voor jou, hoe jij met je ziek zijn omging.

  Maar ik heb ook heel veel respect voor Bernou.
  Ze is je altijd blijven steunen.

  Lieve Sander,
  Rust zacht.
  Ook al was het naar jouw idee nog lang niet de bedoeling.

  Lieve Bernou en Yoshua,
  Gecondoleerd en sterkte met jullie grote verlies.

  Liefs Ilana

  1. Gecondoleerd en veel sterkte met dit verlies!
   Ik ben Sander jaren geleden tegengekomen bij de NVLE. Af en toe bekeek ik zijn blog. Want ondanks alle ellende zag Sander de humor ervan in. Ik genoot van zijn stukjes en zijn optimisme.
   Het allerbeste gewenst,
   Franka

 29. Sander, ik leerde je zes jaar geleden kennen tijdens een patient panel van Lupus Europe. Voor mij was het één van mijn eerste opdrachten als patient research partner. Je had het direct aangevoeld dat ik wat nerveus was, dat het nog allemaal wat onwennig voor me was.
  Toen we kennismaakten gaf je me een redelijke stevig handdruk en met je brede glimlach stelde je me meteen gerust met de woorden: ‘Don’t worry about a thing, alles komt goed.’
  Tijdens die dagen van het panel hebben we elkaar leren kennen. Twaalf lupuspatiënten van over heel Europa, elk met eenzelfde ziekte, elk met een ander verhaal.
  Jij, Sander, stak er altijd met kop en schouders boven uit. Lichamelijk sowieso, je was een beer. Ook met je krachtige stem, je jovialiteit en je optimisme wist je telkens de ganse groep te begeesteren.
  Je was door en door patiënt, je wist heel goed waarover je sprak, je kende de knelpunten, de pijnpunten waaraan er moest gewerkt worden om de wereld van patiënten te verbeteren.
  We konden je zo waarderen in de groep als je met je hart op de tong en op een professionele manier ook wetenschappers, reumatologen en mensen uit de farma industrie te woord kon staan. In naam van de patiënt, in naam van alle lupus patiënten.
  De jaren die daarop volgden waren zwaar voor jou Sander. De ene complicatie na de andere en je leven hing vaak aan een zijden draadje. Je bleef echter moedig vechten, steeds met die aanstekelijke positiviteit.
  We wisten dat het ooit zo ver zou zijn…
  Toch blijft de confrontatie hard toen ik vernam dat je gisteren stierf en je laatste gevecht helaas gestreden was.
  Het blijft onwezenlijk om te weten dat ik je nooit meer zal ontmoeten, dat ik jouw blogberichten niet meer zal zien verschijnen op Facebook. Ook zal ik je fijne doch altijd guitige reacties op mijn blog of foto’s missen.
  Je schreef nog een laatste blog, die op jouw vraag na je overlijden gepubliceerd werd.
  ‘The Last Post’ heb je het genoemd Sander.
  Dat was het ook, je laatste bericht waarin je opnieuw met zoveel kracht, wijsheid en met dat typische vleugje humor een stukje van jou met ons deelt.
  ‘In de spectaculaire omgeving die de dood nabij heet’ zoals jij het zo mooi omschreef in je blog, heb je nagedacht over wat je ons nog wilde meegeven.
  Je kwam tot het besluit dat we allemaal in die ‘spectaculaire omgeving’ leven en dat het belangrijk is om er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen zoveel als mogelijk.
  Emoties wellen op tijdens het schrijven van dit bericht.
  Jouw woorden draag ik mee in mijn hart en we zullen jouw/ons levenswerk verder zetten.
  Je zal heel erg je gemist worden lieve Sander ?.
  Rust nu maar in vrede.
  Bedankt voor ALLES ❤️.
  Veel sterkte aan je liefdevolle familie.
  xxxx
  Claudine

 30. Even slikken, stil staan bij een mooi mens. Het ga je goed Sander…geniet van de rust die je nu hebt. Aan de nabestaanden…oprechte deelneming

 31. Mooi geschreven, maar ook heel verdrietig, dat het nu al zover is….
  Familie heel veel sterkte en gecondoleerd met jullie verlies

 32. In shock! Te lezen dat het toch ineens voorbij is. Nog even dacht én hoopte ik dat er ergens een “maarr” ging komen. Maar al snel werd het duidelijk dat het nu geen grappige ondertoon meer kreeg. Je hebt een heldhaftige strijd gestreden Sander. Diep respect hoe jij met al je pech en ellende bent omgegaan. Zo positief en vol humor blijven schrijven zodat ik soms bijna niet meer in de gaten had hoe ernstig de situatie eigenlijk echt was. Helaas is “ons bakkie” er niet meer van gekomen. Wie weet … ooit nog eens daarboven 😉

  Heel veel sterkte gewenst voor Familie en vrienden! Lieve groet Liz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *